Opium has great Asian cuisine. It’s not trendy among the Brazilians. If you ask a Carioca about it, he will probably not have even heard about it but the food and atmosphere is actually very good!!! It is on the ground floor of a hotel, but you don’t even notice that, and there is a big balcony with nice space area to site outside. I did not try to sushi there but both the duck and curry were amazing!
Leo S.
Classificação do local: 3 São Paulo - SP
Rstaurante especializado na culinária asiática que está acoplado ao Ipanema Plaza Hotel, motivo pelo qual é nele que é servido o café da manhã para os hóspedes do hotel. Abre para almoço e jantar para o público em geral. Há dois ambientes. O interno, com ar condicionado, tem mais mesas disponíveis. Já a varanda tem piso de madeira, como um deque, com mesas que estão voltadas tanto para a Rua Prudente de Morais quanto para a Rua Farme de Amoedo. A varanda é o local mais disputado pelos frequentadores. A decoração não força a barra em expor objetos asiáticos, preferindo elementos mais neutros. O serviço é demorado. Quanto ao cardápio, presença de clássicos das culinárias japonesa(combinados de sushi e sasimi), chinesa(peixe ao gengibre e pato à moda do Cantão), indiana(camarão ao curry), vietnamita(viet rolls e moqueca de camarão) e tailandesa(arroz de jasmim e peixes com molhos adocicados). Há uma carta de vinhos com algumas dezenas de rótulos, mas com difícil harmonização tendo em vista a profusão de condimentos fortes da culinária asiática. Os combinados de sushi e sashimi eram os mais pedidos na noite em que lá estive. São bem feitos e têm bela apresentação.
Ra B.
Classificação do local: 3 Teaneck, NJ
Great atmosphere and service. There were 2 vegetarian options available, however were not favorful.
Sofía L.
Classificação do local: 4 Buenos Aires, Argentina
Opium funciona como restaurant de cocina asiática(con un twist brasilero) a la noche pero como desayunador del hotel Ipanema Plaza a la mañana. Al haber desayunado durante una semana ahí todos los días, quizás es un lugar que no me parece deslumbrante por la decoración o la disposición de las mesas; casi no cambia de apariencia en comparación al momento del desayuno y eso le restó una estrellita. Pero vamos a lo importante. ¿Ya mencioné que es cocina asiática con un twist brasilero? Hago hincapié en eso. Platos asiáticos(podés encontrar de china, japón, filipinas, korea, tailandia etc.) pero concebidos con la mente y los ingredientes carioca. Realmente es algo que les salió muy bien y lo celebro. En la carta hay un apartado exclusivo de sushi con muchísimas opciones en las distintas variedades de piezas que ofrecen y otro apartado para platos con carnes, pescado, pastas, ensaladas y alguna que otra opción vegetariana; sí o sí vas a encontrar qué comer. Las porciones no son las típicas que encontrás en Río(pero tampoco te vas a morir de hambre); lo que falta en generosidad lo compensan con la presentación de los platos. Cada uno me pareció una mini obrita de arte en lo que respecta a imagen y sabor. Por mi parte pedí algo cuyo nombre ya no recuerdo, pero que consistía en un pez de carne blanca acompañado con verduras levemente asadas, cubiertas en una salsa agridulce para nada invasiva. El agridulce no es lo mío pero todo combinaba realmente bien. Alguien de mi mesa pidió una ensalada de fideos con verduras, camarones, pedacitos de jamón y alguna otra cosita de mar; era fría, picante y sensualmente sabrosa. DELIZIOZAA. Fue el plato de la noche. También quiero mencionar una mousse de chocolate bien amargo con crema de coco. Me provocó locura lingual. La atención no merece ningún comentario aparte; totalmente estándar. Si andan por el barrio y tienen unos pesos de más para gastar, vayan porque van a comer lindo y rico. Rankea entre los lugares más caros a los que fui pero fue el dinero mejor invertido en relación a precio-calidad.
Cecília O.
Classificação do local: 2 Rio de Janeiro - RJ
#RestauranteWeek2015. Demorou MUITO pra chegar e o rest nem tava tão cheio. Sem sabor… Não voltaria pra pagar o valor cheio.
Meher H.
Classificação do local: 4 Westmont, IL
…if that’s what you are looking for. Stumbled upon this place after finishing a tour in ipanema and were so hungry after walking around exploring for 4 hours. We got the salmon sushi and sashimi combo and it was a great quality fish. Afterwards we felt silly for eating sushi on the first day of our first time in Brazil.
Gabriele J.
Classificação do local: 4 Rio de Janeiro - RJ
Estive neste restaurante com uma amiga para provar o menu de almoço do Restaurant Week e posso dizer que nós aprovamos todos os pratos com louvor! O Opium é um asiático contemporâneo, que mistura diversas influências das culinárias do Oriente e Ocidente em seus pratos, e os menus do RW deixavam isso bem claro. De entrada, eu pedi uma salada crocante de salmão marinado ao shoyo, mel e gengibre, acompanhada de alface americana, biscoitinhos e molho de iogurte. Apesar de estar bem gostosa, a salada tinha alface demais e salmão de menos, e era tão pequenina que eu fiquei com medo de o prato principal seguir a mesma regra. Isso, no entanto, não se confirmou. A costelinha suína assada com especiarias e servida com arroz de abacaxi estava memorável, e vinha em quantidade mais do que suficiente. O prato estava muito bom, e minha única crítica é à harmonia do mesmo, já que tanto o molho da costela quanto o arroz de abacaxi eram doces, o que torna a refeição um pouco enjoativa. Mas mesmo com esse pequeno deslize, eu comi tudo com muito gosto! De sobremesa, fui de mousse de caipirinha de lichia com crumble de nozes. Levinho e com a consistência perfeita, o mousse estava divino(mas acho que não era de caipirinha coisa nenhuma, já que não senti gosto de álcool em nenhum momento). Minha colega pediu tudo diferente de mim: ceviche de namorado de entrada, frango vietnamita com talharim de prato principal e carolinas recheadas com crème de piña colada e sorvete de flocos de sobremesa. Para nossa enorme satisfação, tudo o que ela pediu estava tão gostoso quanto o que eu pedi. Resultado: trocamos de prato muitas vezes durante a refeição. Há muito tempo eu não saía tão satisfeita de um restaurante, e fiquei com vontade de retornar para provar os pratos do cardápio normal da casa. O atendimento foi correto, apesar de um pouquinho enrolado, e o ambiente é bacaninha, mas a comida saborosa foi realmente o que se destacou na visita.
Josephine O.
Classificação do local: 5 Pittsburgh, PA
I had the dinner special and it was excellent. I had the duck confirm as an appetizer and a combination of sushi and sashimi for the main course. I also had Brazilian red wine and it was good. Service was also good.
Andre S.
Classificação do local: 3 Rio de Janeiro, Brazil
Não irá te surpreender ou ficar marcado como o melhor X, Y ou Z Um Asian mix pretty normal with a disorganized service. The mosquitos inside of the restaurant had a better lunch than I do. They ate my hole leg
Mike C.
Classificação do local: 2 Rio de Janeiro - RJ
Bom bom bom Eu dejo aqui para despertar a uns gerentes para explicar meu prato um file mignon três pedaços que en total nem tive 100 gr um roesti de batata baroa e un molho de cogumelo. O sabor estaba bem a cantidad e ridiculo e o precio muito mais por favor cuando dejan de robar os restaurantes em rio de janeiro vc tudos vas a ver que va a acontecer com vc. Puremente ridículo
Katherine S.
Classificação do local: 4 Manhattan, NY
Ok, so, after you get over the awkward choice of names for an Asian restaurant, Opium in Ipanema is a great choice if you’re looking for Asian cuisine from many of the continent’s countries. The aesthetic here is clean and sleek, and the food ranges from sushi, to noodles, to curry. To start, I had a drink. No, not Oolong or Green tea, sorry. I went for a typical Brazilian cocktail, a Caipirinha(cachaça, sugar and lime). I’ve had these before in the States, but ended up drinking quite a few of these in different spots around Brazil. You know, research, you have to see who’s making them best. Opium’s was pretty good, not too, too sweet, but a bit strong. Success. Next, I ordered Miso Soup(soy paste, tofu, seaweed and chives). A very standard Japanese starter, pretty hard to mess up, and this one did not disappoint. Then for my entrée, I ordered Phat Ma Maung Him Ma Pan(braised shiitake mushrooms and vegetables in a mild sauce, covered with toasted cashew nuts, pineapple cubes and coriander with jasmine rice). I really liked this dish a lot. It was different from other stir fries that I’ve had, this one on the sweet side with a really nice glaze. The veggies were really bountiful, I loved the crunch from the cashews, and I especially liked the raisins that also added that natural sweetness.
Diana D.
Classificação do local: 2 Bellflower, CA
Nice location in Ipanema, prime corner spot. We sat outside on the beautiful deck. Friendly servers. We got our caipirinhas and ordered our food, then waited for about ANHOUR for our food to come out. I ordered sashimi and a California roll. And then the first time they handed me my sashimi there were 24 pieces instead of the 10 that I ordered. All around us people were either getting mad because of the ridiculous wait time, or just leaving without getting their food, wishing others good luck. I overheard the ladies next to us say that they didn’t order what was given to them. The food was ok, nothing special. Could have been just a bad night at the kitchen but that experience was enough to get this review.
Sumeet P.
Classificação do local: 5 Hoofddorp, The Netherlands
The vietnamese rolls here are excellent! The mango makes it. Also can recommend the indian curry and green curries.
Marcela M.
Classificação do local: 5 Rio de Janeiro - RJ
O Opium é um delicioso restaurante de cozinha asiática contemporânea e sushi bar. Localizado na esquina da Farme de Amoedo e Prudente de Morais, no térreo do hotel Ipanema Plaza, o restaurante tem um ambiente discreto, agradável e bem decorado. Como entrada, uma opção mais exótica é o Viet Roll(rolinhos vietnamitas em folha de papel de arroz recheados com camarão, manga, palmitos, brotos e molho sambal). As Lulas em Especiarias e o Salmão em Nachos Crocantes são opções menos arriscadas, mas igualmente saborosas. O Snack Combo Opium mistura petiscos de camarão, gyosa e harumaki é uma ótima pedida para 2 ou mais, permitindo experimentar um pouco de cada delícia. Os pratos principais são um caso a parte: todos parecem tão deliciosos que fica difícil escolher! O Atum em Crosta Vietnamita é maravilhoso! E para quem não abre mão de um bom japa, o sushi bar garante combinados de qualidade, corte perfeito, tudo fresquinho. Vale a pena experimentar!
Ana M.
Classificação do local: 3 Los Angeles, CA
This place is great for solo dining. Being at the corner of Farme and Prudente, right below a hotel, several tourists and business travelers traveling alone end up eating here. The ambience is what you would imagine from a restaurant associated to a 4 star hotel– it’s modern, with clean lines and cushy chairs. There are a few flat screen TVs inside that clash with the décor, but useful for those wanting to watch the soccer match(there’s always one on). Being we’re in Rio, the outside patio is certainly more popular than the inside, and that’s where I sat. The service is helpful but unintrusive, with more waiters than needed for this particular evening. As for the food, I hear the sushi is good, but, at this particular evening I had had sushi for my last two meals and needed something different. Per the waiter’s recommendations, I ordered the Salmão Asiático, a lightly grilled salmon atop mushroom risotto. It was quite good, but nothing ground breaking. The chef was heavy handed with one of the ingredients, I think it may have been the stock used for making the risotto, but not sure. The cocktail, Cabodja, was also decent– a mix of sake, grapes and green apple. The recipe takes sugar but I asked mine without, and would recommend everyone to do the same. For dessert, I ordered the pear crumble. This was on their tasting menu but the waiter and chef happily accommodated my request. The option on the regular menu takes mango, which I am sure is great also. Anyway, dessert was also good, but not breathtaking, and the tapioca ice cream was certainly interesting– good by itself but perhaps not the best option with the dish. Plain vanilla or a caramel ice cream would have been a better combination in my opinion. Cost– my three items plus tip cost R$ 95. This isn’t bad for the area(Ipanema is crazy steep), but I just wish my meal had been better executed. I will likely come back if dining solo again, but next time I will order the sushi.